tneerhof
Homepagina
In Woord en Beeld : Moortsele PDF Print E-mail
Written by Stefaan Haegeman   
Sunday, 23 December 2007

De naam ‘Moortsele’ zou een samenstelling zijn van de germaanse woorden ‘mort’ (= drassige grond, vgl. ‘moor’ of moeras in het Engels) en ‘-sali’, wat duidt op de vroeg-middeleeuwse aanwezigheid van een belangrijke woning (vgl. ‘zaal’ in het Nederlands).
Vooral de verwijzing naar de drassige grond komt overeen met de werkelijkheid, want de dorpskern van Moortsele is inderdaad gesitueerd nabij de moerassige vallei van de Molenbeek.Over de vroeg-middeleeuwse belangrijke nederzetting is er echter minder duidelijkheid.


Volgens verschillende historische bronnen zou Moortsele ruim 1000 jaar bestaan.
De patroonheilige van Moortsele is de heilige Amandus die destijds zowel de Sint-Baafs- (bezat een villa Mortesela!!)  als de Sint-Pietersabdij in Gent stichtte en waarrond een dorpssage werd verteld.
De sage van de St.-Amandusfontein of St.-Amandusputje verhaalt dat er op een dag met de klok van de kerk zo fel werd geluid dat ze uit de toren vloog en op de plaats waar nu de fontein is (achter de pastorie aan de overkant van de Molenbeek gelegen), in de moerassige grond zonk.

De personen die getuige waren van dit feit, spanden aanstonds enige paarden in om de klok uit de diepte te halen maar tevergeefs, klok én paarden verdwenen in de put…

Verschrikt namen de aanwezigen hun toevlucht tot Sint-Amandus, en zij verkregen door zijn voorspraak dat de paarden als bij wonder ongedeerd uit de put terugkeerden.De klok kwam echter niet meer te voorschijn en was voor altijd verloren…
Deze gebeurtenis werd door de dorpsbewoners als mirakuleus beschouwd en sindsdien werd en wordt aan het water uit de Sint-Amandusfontein geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven, voornamelijk voor oogziekten.
In 1970 telde Moortsele zo’n 936 inwoners en op 1 januari 1977 fusioneerde het, samen met Landskouter, Gijzenzele en Scheldewindeke, met Oosterzele.
In Moortsele liep in de jaren vijftig een tramlijn die van Gent via Herzele naar Geraardsbergen liep en door de zware helling ter hoogte van Oosterzele moest die tram eerst voldoende water opslaan aan het Tramplein. Dit verklaart de aanwezigheid van verschillende cafeetjes rondom de route.
Enkele waren:
Café ‘De Klokke’, links van de kerk
Café van Emiel De Moor, overkant van de kerk
Café ‘Trieps’ bij Wed. Schietse (gestopt in 2005)
Café Sint-Antonius bij Sv. Schietse slachter, in de Vijverstraat
Café ‘Oud-Gemeentehuis’
Café D’hokers (Mazeilla) (gestopt in 2007)
Cafe ‘Rolea’
en ’t Neerhof

Ondertussen schieten enkel nog café ‘Rolea’ en “t Neerhof’ over.

 

In onze rubriek Artikelen/Foto's > Fotogalerij kan je een fotoreeks vinden uit de oude doos. 

 

Bron: Moortsele 100 jaar in woord en beeld.

Last Updated ( Sunday, 30 December 2007 )
 

website gemaakt door page2page